Recursos naturals i l'ús que en fem

FEM NÚMEROS AMB LA FACTURA DE L'AIGUA (28/04)

Calcula els litres d'aigua que consumeix de mitjana cada persona al dia. Per fer-ho,   necessitaràs el consum total i els dies facturats (recorda que 1.000 L= 1m3).
         
3 mesos --> 67.000 L,    3 mesos perquè la factura és trimestral

67000 L / 3 mesos= 22.333,3 L/mes
22.333,3 / 5=  4.466,7 L per persona al mes.

I per últim dividim aquest resultat per 30 ja que et demana el consum diari:

4466,7 / 30 = 148,89 L per persona al dia.


  Observa el consum i el preu total. Quant costarien 100 L d’aigua? Si 1 L d’aigua embotellada costa 50 cèntims, compara el cost de l’aigua corrent amb el de l’aigua embotellada. 

Si 1L correspon a 0,5 L,
   a quant corresponen 100L? 
Realitzant una senzilla regla de tres obtenim això: 100·0,5/1= 50€

   Calcula el tant per cent de la factura que correspon a impostos. A què creus que s'haurien de dedicar aquests diners?
      
Primer de tot sumem aquells números que corresponen a impostos:

7,31 + 30,49 =  37,8.

Seguidament, calculem el tant per cent d'aquests impostos sobre el valor total de la factura:

(37,8 /153,27) x 100 = 24,66%

Una vegada calculat el tant per cent, ens hem donat compte que una molt gran part dels diners van destinats a pagar impostos, és a dir a cobrir aquells pagaments que tota persona ha de pagar. Hem estat pensant i tots ho sabem, els impostos resulten una taxa que a ningú agrada, una taxa que seria millor estalviar però... i si anessin destinats a altres projectes? 
Tot i que molts en desconeixem les causes, les conseqüències i/o les solucions, tots ignorem el fet que hi ha països on l'aigua esdevé un recurs quasi bé escàs on n'és ben difícil la seva obtenció. Cada vegada més, s'estàn destinant diners per realitzar projectes per millorar la vida de les persones que no tenen abast a una aigua sana i potable, però no és suficient. Així doncs, creiem que seria una bona idea destinar aquest tan alt 24,66% dels diners corresponents als impostos, a projectes per millorar la vida d'altres persones. Estem segurs que així la gent els pagaria amb més voluntat. 


Posem per cas que aquesta ciutat té 2 milions d'habitants i que cada habitant consumeix diàriament, de mitjana, el mateix que un membre d'aquesta família. Quin serà el consum anual d'aigua d'aquesta ciutat? Expressa el resultat en hm3.

Primer de tot dividim el consum total de la família entre els membres que la formen:

67 / 5 = 13,4

Aquest resultat el dividim entre 90 (perquè la factura és trimestral) per saber el que gasta una persona al dia:

13,4 / 90 = 0,148

Seguidament ho multipliquem per 2 milions, que són els habitants de la dita ciutat:

0,148 x 2.000.000 = 296.000 m3 

I per acabar, ho multipliquem pels dies de l'any per obtenir-ne el resultat anual:

296.000 x 360 = 108040000 m3 = 108,4 hm3




L'AIGUA, UN RECURS IMPRESCINDIBLE
(21/04)



El cicle de l'aigua 




Hem triat aquest vídeo entre tots els que hem vist, perquè en tres minuts i escaig que  dura, ens explica i ens ensenya tot el que necessitem saber sobre el cicle de l’aigua. És a dir, totes les seves etapes, començant per l’evaporació on l’aigua s’evapora; segueix amb la condensació on l’aigua puja i es converteix en precipitació i la última etapa on l’aigua cau en qualsevol forma de precipitació i en aquest moment  s’infiltra al sòl per formar reserves subterrànies o cau als oceans i rius.
Gràcies ha la seva animació ens facilita entendre el seu contingut i els conceptes. També el seu vocabulari és col·loquial i és fàcil d’entendre. A part d’explicar-nos el cicle de l’aigua amb tots els seus passos, ens fa una petita introducció sobre l’aigua i les seves característiques.


I aquí com a més a més us afegim un altre vídeo complementari amb el recorregut que fa l’aigua des de l’estat natural fins arribar a casa. En aquest vídeo tenim tot el recorregut que fa i per tots els llocs que passa perquè arribi neta i potable a casa: http://www.youtube.com/watch?v=DhiXEjYB7Xw


Hem comentat els blogs següents:




Usos de l'aigua




L'aigua, gràcies a les seves característiques, és capaç de ser utilitzada en molts casos de la vida quotidiana. Trobem moltes situacions en el nostre dia a dia on, tot i no donar-nos compte, l'aigua és una peça clau de dita activitat. Fins i tot, el 70% del nostre ser és aigua. Us doneu compte de l'importància que té? Anem a estudiar, doncs, en quines situacions l'aigua esdevé essencial per la nostra activitat.



  • Energia hidroelèctrica: En molts casos s'aprofita l'energia mecànica dels salts d'aigua i cursos fluvials dels embassaments i/o rius per produir energia elèctrica. Aquesta energia és renovable. Es tracta d'una turbina rotada per l'aigua que, aplicada a un generador, produeix electricitat. L'aigua utilitzada en aquest cicle retorna al riu i, per tant, es pot reutilitzar.




  • Ús agrícola*:  El sector que més aigua gasta a Catalunya és el regadiu. D’aquest, en trobem dos tipus: El reg per inundació i el reg per degoteig. El primer consumeix molta aigua, gran part de la qual s’evapora, resultant un sistema poc eficient. A més a més, la part que retorna a les aigües subterrànies poden estar contaminades. El segon sistema resulta més eficaç, gasta menys aigua i el rendiment dels conreus és fins i tot millor. L’únic inconvenient és que resulta més car.
  • Ús industrial*:  Les indústries a Catalunya també fan un ús molt important de l’aigua. Moltes empreses, com les que fabriquen paper, acer o plàstic, retornen l’aigua al riu per mitjà del calvagueram. Aquelles que la contaminen, l’han de depurar abans.
  • Ús domèstic*: En tots nosaltres, l’aigua és un bé que utilitzem en el nostre dia a dia i que per tant és essencial quan estem a casa. Accions tan senzilles com fer la bogada, dutxar-nos, rentar-nos les dents o rentat dels cotxes, requereixen l’ús de l’aigua.
  • Ús lúdic: L’aigua també és necessària per alguns interessos turístics o públics, com fonts ornamentals, piscines, parcs aquàtics, camps de golf o petits horts, que requereixen el seu manteniment. L’aigua, a part de ser un bé escàs i ben essencial pel nostre dia a dia, ja veieu que s’usa en ocasions on la diversió supera l’escassetat.
     

*Gràfic bàsic per veure la variació dels usos de l'aigua segons la zona on ens trobem.





L'aigua de la discòrdia

Al món cada vegada hi ha menys aigua. Discutiu la validesa d'aquesta afirmació.
Perquè els hàbits que anem assolint els humans en aquests món estan relacionats amb l’aigua, és a dir per nosaltrse n'és una necessitat.  Els humans fem servir molt l’aigua: en una casa per exemple, tant com per electrodomèstics (rentadora, rentaplats..) com per els usos diàris d'aquesta (la dutxa, els lavabos, aixetes...); la casa pot tenir, també, un pati exterior on s’hi produeix una gran despesa d’aigua.
Algunes de les solucions que es podrien fer i que creiem que en sortiríem beneficiats, és que l’aigua que gastem sigui reutilitzada, així en tindríem més i no seria tan cara.

L’indústria de avui en dia són els principals consumidors de l’aigua; l’industria del paper és una de les industries que en consumeix més. Avui en dia a les ciutats el procés que fa després l’aigua esta molt canalitzat i a causa d’això no es pot tornar a aprofitar per regar el camps, els horts o els jardins, cosa que abans si que es feia. Aquests són dos dels altres exemples, i doncs causes, de l'escassetat de l'aigua.


Doneu un parell de raons per les quals l’aigua cada vegada adquireix més rellevància en les societats humanes.


Una de les raons podria ser que cada vegada més, l’aigua està present a les nostres vides, ja sigui a casa nostre per cuinar, rentar-nos o netejar; fer-ne un ús lúdic com parcs aquàtics o piscines; o ja sigui perquè treballem amb ella. Per tant no podríem viure sense l’aigua. 
L’altre raó podria ser que en molts països o regions, s’està transformant en un be escàs a causa de les poques pluges i les sequeres. Això provoca que persones no tinguin aquest be fonamental per la vida, a causa d’una mala distribució o perquè no la poden comprar a altres països, ja que aquests aprofiten la situació per enquerir el preu.


Enumereu les propostes que fa el Banc Mundial i exposeu la vostra opinió.
El Banc Mundial fa diverses propostes per tal que l’aigua no sigui un recurs de tant elevat cost i mal repartida arreu del món. Proposa una mobilització general, l’ajut dels països desenvolupats i una gestió més bona dels recursos. Això significa que, com bé l’aigua és un recurs imprescindible, es necessita una bona utilitat d’ella, usar-la amb un consum limitat, i sobretot saber-la distribuir per tota la població. El que passa avui en dia és que molts països del tercer món no tenen accés a aigua potable i com a conseqüència provoca moltes malalties i morts. En canvi, països desenvolupats tenen, fins i tot, un consum d’aigua massa elevat, i el que proposa el Banc Mundial és que aquest excés d’aigua es reparteixi justament. Si això passa, augmentaria la seva oferta i demanda i el seu cost baixaria considerablement. Per la nostra opinió el que proposa el Banc mundial hi estem totalment d’acord ja que així seria un món molt més just, i més repartit, abaixaria el cost de l’aigua i no passaria com el petroli, que s’han causat guerres per ell. Bàsicament seria un món amb més pau.



TIPUS D’ENERGIES RENOVABLES
(14/04)

Què són?

Les energies renovables són totes aquelles que provenen d'una font natural, són recursos nets i gairebé inesgotables. Hi ha una gran varietat d'energies renovables de les que es poden obtenir diferents tipus d'energia: energia elèctrica, energia tèrmica i biocarburants.
Són el conjunt de fonts d'energia que periòdicament es troben a disposició dels humans i que aquests són capaços de transformar en energia útil. Majoritàriament provenen de l'energia del sol. Considerem que es regeneren, o es renoven, naturalment de manera més ràpida a la velocitat que les consumim.

Les diferents energies renovables són:

Energia de Biogàs: s'obté a partir del combustible gasós produït que es genera a través partir de la biomassa o a partir de la fracció biodegradable dels residus. Mitjançant diferents processos pot ser purificat fins a aconseguir una qualitat que s'assembla a la del gas natural, i pot ser usat com a combustible, biocarburant o gas de fusta.





·       









Energia de Biomassa: s'obté de la biodegradació dels productes, i residus d'origen biològic (tant d'origen vegetal i d'origen animal), o de residus industrials i municipals i dels combustibles sòlids recuperats. La generació d'energia elèctrica a partir de biomassa pot realitzar de diferents maneres:


  • Centrals de biomassa per a la producció exclusiva d'electricitat.
  • Centrals de cogeneració de biomassa que produeixen electricitat i calor.
  • Centrals tèrmiques convencionals (de combustió), en les quals la biomassa substitueix part del combustible fòssil.







  
Energia hidràulica: energia que engloba l'aprofitament energètic de mars i oceans. Segons sigui que aprofita les ones s'anomena automotriu, o mareomotriu si prové de les marees.






Energia Eòlica: és l'energia cinètica (del moviment) continguda en les masses d'aire en l'atmosfera. Es capta a través de turbines eòliques.






Energia Geotèrmica: energia emmagatzemada en forma de calor sota la superfície terrestre, que s'obté a través de jaciments d'alta temperatura (superiors als 100-150 º C).




Energia Hidroelèctrica: s'obté a través de centrals hidroelèctriques, a través de la transformació de l'energia mecànica d'un curs d'aigua.





Energia Solar: s'obté de la radiació solar. Hi ha dos diferents tipus d'energia solar:

  • Energia Solar fotovoltaica: captat per cèl·lules solars que, per l'efecte fotovoltaic, genera corrent elèctric, la qual és emmagatzemada en bateries o s'injecta a la xarxa i distribució elèctrica.
  • Energia Solar termoelèctrica: utilitza la radiació solar en forma directa per escalfar un fluid que genera vapor per accionar una turbina generadora d'electricitat.






Avantatges

Abundància de les fonts

Les fonts d’energia renovables són diferents a les de combustibles fòssils o nuclears degut a la seva abundància. Es considera que el Sol durarà 4 milions d’anys, cosa que seguirà proveint energia durant aquests anys. A part d’això, el vent, la calor de l’interior de la terra i l’energia dels salts d’aigua i la seva força al mar se suposa que tindran un temps de vida més llarg que el de l’espècie humana.

Menor cost de les fonts

La irradiació solar, el vent, l'accés a capes més interiors de la terra i el pas de l'aigua són fonts més econòmiques que la fusta, el carbó, el gas, el petroli i l'urani. Aquesta diferència econòmica, i sobretot el fet que les fonts puguin ser gratuïtes (en alguns casos, com a la hidràulica, cal tenir en compte el cost d'oportunitat, per exemple, així com el cost del sòl en què s'ubiquin les instal·lacions de generació) i en tot cas que no es puguin comprar i vendre directament, té importants conseqüències socials a nivell mundial.

Menor quantitat d'emissions i residus

Algunes fonts renovables no emeten diòxid de carboni a l’atmosfera. Les fonts d’energia no combustibles no produeixen gasos d’efecte hivernacle ni altres emissions ja siguin fòssils o renovables.
Les energies renovables no solen generar residus perillosos com podria ser l’energia per fissió nuclear d’urani.
En definitiva, les energies renovables són menys contaminants que els combustibles fòssils ja que no emeten CO2 a l’atmosfera. 

Inconvenients

Cost econòmic elevat de l’energia

Un dels motius principals que hem d’optar per altres fonts d’energia és simplement perquè l’energia obtinguda a partir de fonts renovables resulta la més cara encara que les altres energies primeries s’obtinguin a partir de productes més cars. De les energies renovables, la més competitiva en quan al preu és la hidràulica. La unitat d’energia costa més de 50 vegades més si és d’origen renovable que en altre cas.
Aquest inconvenient esdevindrà poc a poc a un avantatge comparatiu a mida que els combustibles fòssils es facin, a causa de la seva creixent escassetat, més cars.

Energia difusa

Un problema inherent a les energies renovables és la seva naturalesa difusa, ja que certes fonts d’energia renovable proporcionen una energia d’una intensitat relativament baixa, distribuïdes sobre grans superfícies. Són necessàries nous tipus de centrals per tal de convertir-les en fonts utilitzables.

Irregular distribució geogràfica

Com ocorre amb el gas, l'urani i el petroli, la diversitat geogràfica dels recursos renovables és també significativa. Alguns països i regions disposen de rius aptes per a instal·lar centrals hidràuliques i altres no, tampoc estan tots a la vora del mar, ni tenen la mateixa radiació solar o prou quantitat de vent com per a poder utilitzar l'eòlica.






TIPUS D’ENERGIES NO RENOVABLES

Què son?

L'energia no renovable és aquella font d'energia que una vegada exhaurida no es podrà o serà molt costós i difícil tornar a ser aconseguida. Fa referència a l'escala de vida humana, ja que processos com l'acumulació de carboni han tardat fins cinc-cents milions d'anys.
L’energia no renovables es basa en el consum de combustibles. Dintre de l’energia renovables tenim les fonts exhauribles que són el carbó, el petroli, el gas natural i les reaccions químiques.

Les diferents energies no renovables són:

Carbó: El carbó és una roca sedimentària d'origen orgànic, de color negre o marró fosc. Es fa servir principalment com a combustible fòssil pel seu eleevat poder calorífic gràcies a que té un contingut majoritari de carboni. S'utilitza majoritàriament com a font primària de calor en calderes industrials i per l'obtenció d'electricitat.



Petroli: El petroli és una barreja complexa no homogènia d'hidrocarburs, composts formats per hidrogen i carboni.
Dels components químics que formen el petroli podem separar i obtenir mitjançant un procés de refineria els següents productes: propà i butà, gasolina, gasoli, fueloil, querosè, olis lubricants, asfalts i carbó de coc.




Gas natural: El gas natural és una font d'energia fòssil que, com el carbó o el petroli, està formada per una barreja d'hidrocarburs. El seu poder calorífic varia molt segons la seva composició, però els més elevats es troben entre les 8.500 i les 10.200 quilocalories per metre cúbic de gas natural.
El gas natural és una energia primària, que es pot obtenir directament sense transformació.
Les altres energies primàries són l'
energia solar, el carbó i el petroli. És l’energia fòssil més neta de totes.




Reacció química: Una reacció química és un procés que implica un canvi en l'estructura electrònica d'una o de diverses molècules, mitjançant el trencament i formació d'enllaços químics. Aquesta reacció química és la que implica un canvi d'energia o de calor del sistema, en passar de reactius a productes.














Avantatges

No produeix cap gas amb efecte hivernacle.
Tot i ser limitats tenen llarga durada i continuïtat. 
Tots tenen un preu força raonable i també són d'extracció fàcil.

Inconvenients

Són recursos que s'exhaureixen, és a dir que són limitats i que per tant, podem acabar-se en qualsevol moment. 
També contaminent més del normal, factors com la producció o la transformació són els causants de la contaminació actual de l'ambient ja que emeten una emisió de gasos tòxics que són perillosos per la salut.
És cert també que genera radioactius durant molts i molts anys i com a petit detall també val a dir que és causant de catàstrofes mediambientals en cas d'accident.





L'OR VERD

Creus que l’etanol produït a partir de la canya de sucre i el blat de moro és un recurs energètic renovable? Justifica-ho.

L’etanol es pot considerar un recurs renovable. En primer lloc, la canya de sucre i el blat de moro són pràcticament inesgotables si es segueixen plantant. Després també és un recurs aleatori, és a dir, la seva producció dependrà del clima o de la qualitat de la terra per exemple. També, el procés de la seva formació és molt més car que qualsevol altre recurs energètic no renovable. Una altra característica de l’etanol és que no contamina tant com per exemple el petroli.  I per últim aquestes fonts d’energia donen menys energia que les no renovables, per exemple el petroli al cremar-lo dóna molta més energia que si cremem l’etanol.
 Per tant l’etanol compleix totes les característiques d’una font d’energia renovable.

Alguns experts creuen que l’0r verd pot propiciar l’existència de grans extensions de terres devastades pel monocultiu intensiu, fet que pot arribar a provocar problemes alimentaris. Discuteix aquesta opinió.

Les desavantatges que tenen les energies renovables (menys energia, ser aleatòries),  fan que la producció de canya de sucre i de blat de moro, en el cas de l’etanol, hagi d’augmentar per poder arribar a ser un substituïu de les energies no renovables. Evidentment per augmentar aquesta producció, molts camps s’han d’utilitzar només per produir canya de sucre i blat de moro. Però creiem que aquesta opinió està exagerada, ja que amb una bona organització i amb diferents associacions amb altres països podrien crear la quantitat suficient d’etanol per substituir una part de l’energia que obtenim de les fonts  no renovables .




7 comentaris:

  1. Està molt bé tota la informació que heu posat, molt detallada, i la tria de fotos està molt bé. Només trobem que potser seria convenient posar els avantatges i inconvenients propis de cada font, no només del grup d'energies en general, ja que hi ha fonts que tenen avantatges/inconvenients propis que les altres del seu mateix grup no tenen. Tot i així està molt bé, i la presentació és molt agradable a la vista, no es fa pesat llegir ni està tot compactat.

    Lanostrapetjada (Núria, Alba, Meritxell, Araceli)

    ResponElimina
  2. Comensant pel vídeo, és molt entenedor ja que hi ha imatges que et permeten seguir la bona explicació. Pel que fa l'informació de totes les fonts, creiem que la informació és molt detallada i també que no es fa difícil llegir-ho ja que es resalten aspectes importants. Bé, bona feina nois!

    Sostenibilitatonline (Bryam, Oscar, Alejandro, Roger.P, Gabriel)

    ResponElimina
  3. Al nostre grup ens ha resultat molt interessant el vídeo, que heu triat per realitzar aquesta feina, en concret vídeo és molt entenedor, ja que explica de l’ importància de l'aigua en el món. També ens explica els estats del aigua molt clarament, però a més a més ens explica detalladament cada part del cicle com ara bé l’evaporació, la condensació, la arribada a terra... ens ha resultat interesant el cicle de l'aigua quan cau en estat semi sòlid, per tant, en forma de neu.

    La nostra petjada al món (Núria Pérez, Alba Pérez, Meritxell Raventós i Araceli Sandoval)

    ResponElimina
  4. Usos de l'aigua

    En aquesta activitat, els diferents usos de l'aigua estan ben redactats i definits, fàcils de llegir i amb exemples que aclareixen les definicions. Les imatges estan molt ben trobades en cada us, i sobretot trobem molt interessant la ultima imatge, la qual nosaltres també em compartit, ja que podem veure com, depenent de la zona geogràfica, els usos de l'aigua son molt diferents. Per exemple a l'africa, l'ús de l'agua en la industria es casi nul, a diferencia de a Europa, que, en la industria, és on mes aigua s'hi utilitza.

    ResponElimina
  5. Per començar, ens ha agradat molt el video del cicle de l'aigua que heu proposat,no no només ho explica tot molt bé, sino que les imatges que surten permeten veur-ho i entendre-ho d'una forma molt més senzila. La persona que visiti el bloc estic ben segura que podra aprendre de la millor forma el que és el cicle de l'aigua, ja que, el video deixa molt clar cada una de las seves fases.

    ResponElimina
  6. Comencem el comentari amb el mateix que hem posat en un altre blog; hi ha dos grups aquí que han comentat el video, no és el que demanava la -maria, sinó demanava comentar l'activitat dos.
    Ara bé, pel que fa al grup que administra aquest blog, trobem que està molt ben explicat el contingut, fàcil de llegir i entendre. Ens deixen clar els usos, ja que han posat molt bones imatges i ho han explicat de manera correcte; sense faltes d'ortografia amb gran facilitat per entendre-ho, ja que no és molt dens.
    No tenim res a dir, felicitats!!
    Som el grup de la Mireia Martí, Florència, Hajar i Ruth.

    ResponElimina
  7. El vídeo del cicle de l'aigua, es molt clar i fàcil d'entendre, amb animacions molt ben trobades i una clara explicació, a part feu una petita explicació i poseu un altre vídeo amb informació adicional. Podrieu haver explicat vosaltres una mica mes les diferents etapes de l'aigua, pero amb el vídeo que heu posat es difícil. Pel nostre gust es una molt bona activitat.

    ResponElimina