L'activitat humana sobre la biosfera

LA DESERTITZACIÓ

La desertització és un problema que afecta a gran part del món que la majoria de persones ignorem o desconeixem. Així ho afirma el diari AVUI en el seu article del 25 de Gener del 2008. Aquest afirma el fet que la desertització es un gran problema existent en moltes parts de la Terra, on a més a més també hi existeix la pobresa. El problema i encara més greu que tot això és que els únics capaços de solucionar-ho, ho ignorem. Podem posar l'exemple de la conferència que l'ONU va organitzar i on només uns pocs representats de varis països o organitzacions van formar-hi part. Així doncs, articles com aquests ens fan veure que hi ha greus problemes que ens envolten, dels quals a més a més l'home és l'únic culpable, i que per tant, n'hem de fer front posant-hi aviat una solució.



La desertització és el procés natural en que un sòl es transforma en desert per diferents causes. És molt important no confondre desertització amb desertificació, ja que la segona és causada per l’ésser humà. Algunes possibles causes són un clima àrid, desastres naturals i l’acció humana. Que un sòl es transformi en desert vol dir que aquell sòl per molt poques coses serà útil, i que una de les causes siguem nosaltres és molt preocupant. Una tala incontrolada d’arbres, pot acabar sent un motiu de desertització, per tant hauríem de preocupar-nos més de fer-ho amb més conte i controlant més. Una altre causa provocada per l’ésser humà són els incendis forestals. O un altre exemple seria l’ús intensiu del sòl com a camp de conreu ja que si no el deixes descansar el sòl perd els nutrients i finalment serà una superfície sense cap utilització possible.
Un altre cosa que hauríem de tenir en conte són els efectes a llarg termini de la desertització. Un desert, no hi ha aigua i per tant això significa que en aquella zona no hi haurà precipitacions la qual cosa fa que la vida allà sigui més complicada. A l’Àfrica hi ha moltes zones on és difícil la vida per aquest motiu. Un altre efecte pot ser el canvi climàtic d’aquestes.

Veient els efectes posteriors i que nosaltres també som responsables de la desertització hauríem d’estar conscienciats de que aquet problema, tot i no ser freqüent en la zona on vivim, és real i molt greu. Per tant, ens hauríem de preocupar d’evitar-lo ja que les seves conseqüències farien molt de mal.  

LES ESPÈCIES INVASORES


 Avui en dia, la gent abandona les seves mascotes domèstiques degut a que els hi molesten, no les poden mantenir o simplement no les volen,  sense pensar en les conseqüències que comporta. Aquests animals, segurament s’adaptaran a l’entorn on s’hagin alliberat, però provocarà la invasió d’espècies al·lòctones, és a dir, alienes al nostre entorn.
Dos de les centenars d’espècies invasores animals que s’assenten cada any en els nostres ecosistemes són la cotorra argentina i el visó americà, que han sigut elegides per la Generalitat per tal de caçar-les i acabar amb la plaga. Aquestes espècies invasores, no es volen expulsar perquè si, sinó perquè perjudiquen els nostres ecosistemes, tan vegetals com animals. Poden perjudicar per dos besants diferents:

  • Animals: els poden perjudicar indirectament, si aquestes espècies invasores s’alimenten de la mateixa vegetació que les espècies autòctones.
  • Vegetals: com és el cas de la cotorra, que afecta els conreus, com els camps de tomàquets i blat de moro del Baix Llobregat. També ho són els crancs americans i musclos zebra, que malmeten la flora i la fauna i arruïna conreus d’arròs i equipaments fluvials.

A part d’espècies invasores animals, també hi ha les vegetals, com la figuera de moro o d’eucaliptus que no deixa créixer res al seu voltant. Al mateix moment les algues assassines, espècies molt tòxiques que estan arruïnant les prades submarines. També estan inclusos els insectes, com els mosquits tigre tropicals.
Podem dir, que hi ha espècies en perill en el nostre país per molts motius: espècies invasores, contaminació, edificacions humanes, etc. Un exemple ben clar d’espècies en perill és la llúdriga, un mamífer que està en perill d’extinció per culpa de la contaminació d’aigües de rius, llacs, llacunes i aiguamolls.
Amb aquesta activitat hem après que no és bo abandonar animals domèstics a qualsevol lloc, perquè podem ser la causa d’algunes espècies invasores. També hem pogut veure que nosaltres, els humans, sóm els principals culpables sobretot de les espècies en perill d’extinció. Hem observat, que la contaminació i l’excés de edificació en espais naturals, causada per nosaltres, és una gran causa de l’extinció. Hauríem de reduir la contaminació de fabriques, automòbils, electrodomèstics, etc, i la construcció excessiva com les preses que modifiquen el cabal del riu i com a conseqüència el seu ecosistema.
Per tant hem conclòs que els humans, alterem i modifiquem directament el nostre ecosistema natural.



PÈRDUA DE BIODIVERSITAT


Una vegada llegit l'article sobre les selves plujoses, ens donem compte de l'importància d'aquestes en un món que pràcticament desconeixia la seva existència. Valorem la importància que tenen aquestes per l'hàbitat de mils i mils d'espècies, pel lloc d'obtenció  de diversos materials que l'home necessita i també per la vegetació que en creix. Ens repetim però és sempre la mateixa raó i el mateix culpable, l'home. És aquest el culpable de la pèrdua d'aquests espais tan valuosos i doncs també de les seves espècies. Tot gira en un mateix sentit, en una roda sense fi, on l'home sembla ignorar tots els problemes que ell mateix genera. 

Aquí us deixem un article sobre el mateix tema ara però, fent referència al nostre país: Catalunya: Article biodiversitat a Catalunya

1 comentari:

  1. Molt bé nois veig que heu fet les vostres aportacions al bloc sobre les diferents accions de l'home sobre la biosfera,ara bé, podíeu haver afegit alguns enllaços interessantss, o alguns vídeos sobre la temàtica treballada.... a més cal dir que he trobat a faltar les pincellades que fèieu abans de presentar la tasca a la vostra pàgina principal, us feia ser un bloc diferent, us animo a que torneu a fer aquelles aportacions, eres agradables i animaven a mirar el bloc ;)

    ResponElimina